Terug naar de homepagina

Orphanet Website - Entry Point Nederland

Orphanet Netherlands
Internationale Orphanet diensten
  • Een inventaris en classificatie van zeldzame ziekten
  • Een encyclopedie
  • Een directory met diensten: gespecialiseerde klinieken, laboratoria, onderzoeksprojecten, registraties, klinische trials en patiĆ«ntenorganisaties
  • Een inventaris van weesgeneesmiddelen
  • Richtlijnen & verslagen
  • Een nieuwsbrief
Krijg toegang tot deze diensten in de volgende taal:

Welkom op de website van het Orphanet Nederland team

 

Op deze website vindt u het nieuws, de evenementen en documenten die van belang zijn voor Nederland. Informatie over zeldzame ziekten, weesgeneesmiddelen en expert diensten, ook voor Nederland, kunt u vinden op de Orphanet website.

 

 


 

- Nieuws -

 

Minister erkent expertisecentra zeldzame aandoeningen

 

Op 17 juni jl. erkende minister Schippers van VWS de eerste groep expertisecentra voor zeldzame aandoeningen in Nederland. Voor zowel de patiënt als de professional is nu duidelijker waar specifieke expertise te vinden is. Het overzicht van de centra is bovendien een grote stap op weg naar betere, integrale zorg voor patiënten met zeldzame aandoeningen waaraan in totaal 6 tot 8% van de bevolking lijdt. Omgerekend betreft het een miljoen Nederlanders en 27 tot 36 miljoen Europeanen.

 

De NFU kreeg van VWS de opdracht om een aanwijzingsprocedure voor nationaal erkende expertisecentra in Nederland te ontwikkelen en uit te voeren. Voor de inbreng van het medisch-wetenschappelijke perspectief en Europese inbedding werkt de NFU nauw samen met Orphanet Nederland, en voor de inbreng van het patiënten perspectief met de VSOP.

 

De eerste groep erkende expertisecentra is te vinden in de universitair medische centra, aan erkenning van de tweede groep in topklinische opleidingsziekenhuizen en categorale instellingen wordt gewerkt. In deze tranche worden de UMCs ook weer meegenomen. Het einddoel is om te komen tot een adequaat overzicht van erkende expertisecentra op het gebied van zeldzame aandoeningen in Nederland.

 

Binnenkort zullen de expertisecentra te vinden zijn via de Orphanet website en de website van het Erfocentrum. De lijst met expertisecentra is nu al te raadplegen via de NFU website.

 

Lijst met expertisecentra

 

Zie voor meer informatie het persbericht van de NFU

Naar de Orphanet database (selecteer uw taal):
DisclaimerContact — Laatste update: 24-07-2015