Zoek een zeldzame ziekte
Andere zoekoptie(s)
Trombocytopenie - aplasie van radius-syndroom
Definitie ziekte
Een zeer zeldzaam congenitaal malformatiesyndroom, gekarakteriseerd door bilaterale aplasie van radius en trombocytopenie.
ORPHA:3320
Classification level: AandoeningSamenvatting
Epidemiologie
Trombocytopenie - aplasie van radius (TAR)-syndroom komt voor bij minder dan 1 per 100.000 levende geboorten, en treft beide geslachten gelijkmatig.
Klinische beschrijving
TAR-syndroom manifesteert zich met bilaterale afwezigheid van radius met aanwezigheid van duim (het voornaamste typische kenmerk dat TAR-syndroom onderscheidt van andere aandoeningen met aplasie van radius), trombocytopenie, en een aantal bijkomende kenmerken waaronder anomalieën van skelet en hart. Anomalieën van ulna of humerus kunnen aanwezig zijn, en in de meest ernstige gevallen ook focomelie. Onderste ledematen kunnen ook betrokken zijn (luxatie van patella en/of heup, afwezigheid van tibiofibulair gewricht, en focomelie van onderste ledematen). Hypomegakaryocytaire trombocytopenie is aanwezig bij alle gevallen. De meeste getroffen individuen vertonen kneuzing bij de geboorte, alsook petechiën en ernstige bloeding (gastro-intestinaal en, zelden, intracerebraal) tijdens de eerste levensjaren. Gedurende de kindertijd neemt het aantal trombocyten gradueel toe en tegen de volwassenheid is het aantal bloedplaatjes in bloed nagenoeg of volledig normaal. Intolerantie voor koemelk (dat zich manifesteert met persisterende diarree en groeifalen) komt frequent voor. Congenitale hartdefecten (atrium en/of ventrikelseptumdefect, persisterende ductus arteriosus, tetralogie van Fallot) komen voor bij 15-30% van de patiënten. Dysmorfe kenmerken (micrognathie, hoog en breed voorhoofd, laagstaande en naar achteren gedraaide oren) en niermalformaties werden reeds waargenomen. Intellectuele achterstand wordt gerapporteerd bij minder dan 10% van de patiënten (doorgaans als gevolg van intracraniële hemorragie).
Etiologie
De etiologie en het overervingspatroon blijven onduidelijk. Bij alle patiënten werd een deletie op chromosoom 1q21.1 aangetroffen. Momenteel is het echter nog onduidelijk hoe dit gerelateerd is met de oorzaak van TAR-syndroom.
Diagnostische methodes
Diagnose is gebaseerd op het patroon van ledemaatanomalieën en geassocieerde kenmerken. Beeldvorming van skelet met röntgenstraling en onderzoek van bloed en beenmerg bevestigen de diagnose.
Differentiële diagnose
De voornaamste differentiële diagnoses zijn syndroom van Holt-Oram, syndroom van Roberts, Fanconi-anemie, thalidomide-embryopathie en RAPADILINO-syndroom.
Antenatale diagnose
Prenatale diagnose kan uitgevoerd worden met behulp van echografie.
Genetisch advies
Autosomaal recessieve en autosomaal dominante overerving met variabele penetrantie werden gesuggereerd.
Beheer en behandeling
Er bestaat geen specifieke behandeling voor TAR-syndroom. Preventie van bloeding en hemorragie tijdens de eerste levensjaren is essentieel om de klinisch significante morbiditeit te verminderen. Ernstige trombocytopenie vereist mogelijk transfusie van bloedplaatjes. Chirurgische interventies kunnen nodig zijn om malformaties van hart, urinewegen of skelet te behandelen. Plastische chirurgie, ergotherapie en fysiotherapie dienen aangeboden te worden.
Er is een tekst voor deze aandoening beschikbaar in het Deutsch (2007) English (2007) Español (2007) Français (2007) Italiano (2007)
Gedetailleerde informatie
Het brede publiek
- Artikel voor het grote publiek
- English (2010) - Socialstyrelsen
- Svenska (2018) - Socialstyrelsen
Richtlijnen
- Richtlijnen voor spoedgevallen
- Français (2022, pdf) - Orphanet Urgences
- Richtlijnen klinische praktijk
- Deutsch (2012) - AWMF
- Anesthesierichtlijnen
- Czech (2015) - Orphananesthesia
- English (2015) - Orphananesthesia
- Español (2015) - Orphananesthesia
Overzichtsartikelen over ziekten
- Clinical genetics review
- English (2022) - GeneReviews
Genetische testen
- Guidance voor genetische testen
- Français (2017, pdf) - ANPGM


Aanvullende informatie