Zoek een zeldzame ziekte
Andere zoekoptie(s)
Syndroom van Roberts
Definitie ziekte
Syndroom van Roberts (RBS) wordt gekarakteriseerd door pre- en postnatale groeiretardatie, ernstige symmetrische ledemaatreductiedefecten, craniofaciale anomalieën, en ernstige intellectuele achterstand. SC-focomelie is een mildere vorm van RBS.
ORPHA:3103
Classification level: Aandoening- Synoniem(en):
- Pseudothalidomidesyndroom
- Roberts-SC-focomeliesyndroom
- SC-focomelie
- SC-pseudothalidomidesyndroom
- Prevalentie: Unknown
- Erfelijkheid: Autosomaal recessief
- Leeftijd bij eerste symptomen: Neonataal, Antenataal
- ICD 10: Q73.8
- ICD-11: LD2F.1Y
- OMIM-nummer: 268300
- UMLS: C0392475
- MeSH: C535687
- GARD: 7387
- MedDRA: 10084326
Samenvatting
Epidemiologie
Prevalentie en incidentie zijn niet gekend. Er werden minder dan 150 gevallen beschreven in de literatuur.
Klinische beschrijving
Bovenste ledematen worden frequenter en ernstiger aangetast dan onderste ledematen. Het defect is voornamelijk mesomeel, waarbij het spaakbeen het meest wordt getroffen van de bovenste ledematen, en het kuitbeen van de onderste ledematen. De meest ernstige defecten leiden tot focomelie. Aplastische of hypoplastische duimen, oligodactylie, clinodactylie of syndactylie kunnen ook voorkomen. Craniofaciale anomalieën zijn onder meer microcefalie (ernstiger bij mannen dan bij vrouwen), hypoplastische neusvleugels, hypoplasie van jukbeen, hypertelorisme, micrognathie, capillair hemangioom, exoftalmie, schuin naar beneden hellende ooglidspleten, dysplastische of kleine oren, troebel hoornvlies of cataract, en gespleten lip en verhemelte. Er is een correlatie tussen de gradatie van ledemaatmalformatie en faciale malformatie. Andere malformaties, zoals congenitale hartdefecten, cystenier en grote genitaliën (vergrote fallus of clitoris), kunnen voorkomen. Bij patiënten die de neonatale periode overleven, wordt ernstige intellectuele achterstand waargenomen.
Etiologie
De ziekte wordt veroorzaakt door mutaties in het gen ESCO2 (8p21.1). Dit gen codeert voor een proteïne dat behoort tot de Eco1/Ctf7-familie van acetyltransferases en dat betrokken is bij het tot stand komen van cohesie tussen zusterchromatiden tijdens de S-fase. Mutaties in ESCO2 leiden tot vertraagde celdeling, verhoogde celdood en verstoorde celproliferatie. Het verlies van progenitorcellen tijdens de embryogenese is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de ontwikkelingsdefecten die waargenomen worden bij RBS.
Diagnostische methodes
Diagnose is gebaseerd op klinische kenmerken en karyotypering (met een typisch 'treinspoor'-uiterlijk van chromosomen door repulsie van heterochromatische regio's en premature scheiding van centromeren). Directe sequentiebepaling van het gen ESCO2 kan de diagnose bevestigen.
Differentiële diagnose
Differentiële diagnoses zijn onder meer thalidomide-embryopathie, syndromen van Baller-Gerold en Cornelia de Lange, en TAR-syndroom.
Antenatale diagnose
Wanneer een eerder kind in de familie werd gediagnosticeerd met RBS en drager is van mutaties in ESCO2, kan prenatale diagnose uitgevoerd worden aan de hand van DNA-analyse van stalen van een vlokkentest. Anderzijds kan RBS vermoed worden bij observatie van typische RBS-anomalieën met echografie en bevestigd worden met karyotypering.
Genetisch advies
Overerving gebeurt autosomaal recessief.
Beheer en behandeling
Behandeling omvat chirurgische correctie van faciale malformaties, chirurgische en/of orthopedische behandeling van ledemaatdefecten en behandeling van cognitieve beperkingen.
Prognose
De prognose is relatief ongunstig. De hoge mortaliteit in de neonatale periode of vroege kindertijd is het gevolg van malformaties van hart of nier.
Er is een tekst voor deze aandoening beschikbaar in het Deutsch (2009) English (2009) Español (2009) Français (2009) Italiano (2009) Português (2009)
Gedetailleerde informatie
Richtlijnen
- Anesthesierichtlijnen
- Czech (2013) - Orphananesthesia
- English (2013) - Orphananesthesia
Overzichtsartikelen over ziekten
- Clinical genetics review
- English (2020) - GeneReviews


Aanvullende informatie