x

Zoek een zeldzame ziekte

* (*) verplicht veld

Andere zoekoptie(s)

Opmerking

(*) Verplichte velden

Alleen opmerkingen die tot doel hebben de kwaliteit van de informatie op de Orphanet website te verbeteren, worden geaccepteerd. Voor alle andere opmerkingen kunt u ons bereiken via Neem contact op. Alleen in het Engels geschreven opmerkingen kunnen verwerkt worden.
Captcha image

Familiaal thoracaal aorta-aneurysma

Definitie ziekte

Familiaal thoracaal aorta-aneurysma en -dissectie is een zeldzame, genetische vasculaire ziekte die gekarakteriseerd wordt door het familiaal voorkomen van thoracaal aorta-aneurysma, -dissectie of -dilatatie van een of meer segmenten van de aorta (aortawortel, stijgende aorta, aortaboog of dalende aorta) in afwezigheid van enige andere geassocieerde ziekte. Afhankelijk van de omvang, locatie en progressiesnelheid van de dilatatie/dissectie, kunnen patinten asymptomatisch zijn of dyspneu, hoest, pijn aan de kaak, de nek of de rug, oedeem in het hoofd, de nek of de bovenste ledematen, moeilijkheden met slikken, heesheid van de stem, een bleke huid, zwakke hartslag en/of gevoelloosheid/tintelingen in de ledematen vertonen. Patinten lopen een verhoogd risico op levensbedreigende slagaderbreuk.

ORPHA:91387

Classification level: Disorder

Gedetailleerde informatie

Artikel voor het grote publiek

Artikel voor experts

De documenten op deze website zijn louter ter informatie. Het materiaal is geenszins bestemd om professionele medische zorgen door een gediplomeerde specialist te vervangen en mag niet worden gebruikt als basis voor een diagnose of behandeling.