Zoek een zeldzame ziekte
Andere zoekoptie(s)
Mucolipidose type IV
Definitie ziekte
Mucolipidose type IV (ML-IV) is een lysosomale stapelingsziekte die klinisch gekarakteriseerd wordt door psychomotorische achterstand en visuele afwijkingen waaronder netvliestroebeling, retinadegeneratie, en strabisme.
ORPHA:578
Classification level: AandoeningSamenvatting
Epidemiologie
De ziekte is zeldzaam in de algemene populatie maar heeft een hogere prevalentie onder Asjkenazische Joden, met een geboorteprevalentie van 1 op 40.000, wat overeenkomt met frequentie van heterozygoten van 1 op 100.
Klinische beschrijving
De eerste tekenen verschijnen gedurende het eerste levensjaar of later, maar de klinische progressie is meestal traag.
Etiologie
Patiënten met ML-IV vertonen accumulatie van fosfolipiden, gangliosiden en mucopolysacchariden in lysosomale insluitsels, waarvan sommigen lijken op membraneuze cytoplasmatische lichaampjes die worden aangetroffen bij gangliosidosen. De conditie lijkt veroorzaakt te worden door anomalieën van de endocytose van membraancomponenten naar de lysosomen. Het oorzakelijk gen, MCOLN1, is gelokaliseerd in de regio 19p13.3-p13.2 en codeert voor mucolipine-1 (MLN1), een membraanproteïne dat behoort tot de familie van transiënte receptorpotentiaal (TRP)-kanalen. In de literatuur werden ronde de 20 mutaties beschreven, waarvan er twee 95% vertegenwoordigen van de allelen die werden geïdentificeerd in de Asjkenazische populatie.
Diagnostische methodes
Diagnose kan vermoed worden na detectie van autofluorescentie in gecultiveerde fibroblasten van ML-IV-patiënten, en wordt bevestigd door identificatie van oorzakelijke mutaties in het gen MCOLN1.
Antenatale diagnose
Prenatale diagnose is mogelijk aan de hand van microscopische analyse van amniocyten of chorionvillusstalen, of via moleculaire analyse in gevallen waarbij de genetische anomalie werd geïdentificeerd in de indexpatiënt of de ouders.
Genetisch advies
De aandoening wordt overgeërfd als een autosomaal recessieve eigenschap.
Beheer en behandeling
Tot op heden is er geen specifieke therapie voor de ziekte voorhanden. De behandeling is voornamelijk symptomatisch, gericht op de visuele manifestaties en neurologische gebreken.
Gedetailleerde informatie
Artikel voor experts
- Richtlijnen klinische praktijk
- Deutsch (2016)
- Clinical genetics review
- English (2015)
Aanvullende informatie